Goudse watertoren is een van de monumentale overblijfselen van de Koninklijke Plateelfabriek Zuid-Holland (1898 tot 1965). De prachtige serviezen van ‘Plazuid’ waren lange tijd toonaangevend over de hele wereld en vind u terug in onze kleine pantry. Na de sluiting van de fabriek raakte de locatie en de verschillende bijbehorende monumentale panden – die tot het beschermd stadsgezicht van Gouda horen – in verval. Herontwikkeling van het gebied Koningshof heeft dit belangrijke stukje historisch Gouda nieuw leven ingeblazen.

Waarom wij dit torentje ons hart hebben gestolen? Carla Goedhart; "Door mijn voorliefde voor historische Goudse bebouwing, kon ik het niet weerstaan om van dit ludieke torentje iets moois te maken". Mike Heerkens; "Mijn opa Theo Steenwinkel is lange tijd plateelschilder geweest voor de fabriek. Wij zijn blij en trots dat we deze oude watertoren een tweede leven hebben kunnen geven als woontoren."

Van plateelfabriek naar stadswijk voor gezinnen, dat is het resultaat van de transformatie van het voormalige fabrieksterrein. Als je wandelt door Koningshof, dan zie je kinderen spelen op de autovrije straten en pleinen, buurtjes spreken elkaar aan en drinken samen een kopje koffie. De overblijfselen van het monumentale fabrieksterrein zijn subtiel verwerkt in de nieuw-stedelijke bebouwing en zijn voorzien van een nieuwe bestemming. De gemeentelijke monumentale panden aan het Raam en de Bakkerij zijn ontwikkeld tot woningen en het Rijksmonument ‘de Kleischuur’ is getransformeerd naar een hip restaurant aan het water. De monumentale fabriekswatertoren uit 1920 was voor de brandweer een waterreservoir dat de waterdruk in de leiding opvoerde. Nu is de watertoren te huur als kleinste woontoren van Nederland.