Sinds deze zomer is Gouda een Tijdreis rijker, een soort google streetview van het verleden. Bij de IJsseloever kun je rondkijken in het Rampjaar 1672. En bij de Hoornburg gaat het terug tot 1200, de tijd van het motte-kasteel. Daar komt nu een nieuwe laag bij: Gouda in 1350 vol houten huizen en biervaten. Een goed moment voor de feestelijke inluiding van de Tijdreis met wethouder van cultuur Thierry van Vugt en dichter Chris Bellekom.

Tijdreizen kan niet écht. Maar wel in Virtual Reality. Vanachter je pc kun je rondkijken in het verleden. Óf, nog spannender, ter plekke met je eigen telefoon. Wat is verdwenen wordt weer zichtbaar. En bij het rondkijken kun je lezen over wat je ziet, wie hier woonden, werkten of langs reisden. Voor de ultieme ervaring gebruik je de VR-kijkers: de wat vreemd uitziende palen bij de Hoornbrug en Het IJsselhuis. De Tijdreis is dus een website, app en VR-kijker ineen! Dat is uniek voor Nederland.

Goudse Tijdreis is een initiatief de Archeologische Vereniging Golda en Stichting Verborgen Stad en wordt breed ondersteund door Goudse erfgoedpartijen. Het project is mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland (Erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie) en Gouda750.

Het motto van de viering van 750 jaar stadsrechten is ‘Geef Gouda door’. En precies dat wil dit project: het verleden op eigentijdse wijze toegankelijk te maken. Voor zo veel mogelijk mensen, ook de jongste generatie. En het blijft groeien. De komende jaren worden aan de Tijdreis nieuwe tijdlagen en nieuwe plekken toegevoegd.

Zelf alvast rondkijken? Surf naar canals5D.nl en ga naar Gouda op de kaart. Of download de app Canals5D voor zowel iOS of Android.

De koppeling van ruimte (3D), tijd (4D) en informatie (5D) heet 5D-reconstructie. Dit is de allernieuwste, technisch meest geavanceerde en toegankelijkste manier om geschiedenis te ontdekken.